Despre mine
Încă din liceu, am fost interesată de domeniile care studiază interacțiunile umane și dezvoltarea abilităților sociale. Așadar în timp ce foștii mei colegi și prietenii mei se înscriau la Drept, Medicină sau Politehnica, eu m-am înscris la Facultatea de Psihologie și ulterior mi-am dat seama că îmi place ce am învățat, așa că am continuat cu Masterul în Psihologie Clinică și Psihoterapie.
Am fost mereu curioasă de cum evoluează relațiile dintre oameni, cum se dezvoltă, care sunt factorii care contribuie la o conexiune sănătoasă (voiam să aflu și eu de ce se ceartă oamenii între ei, de ce e o persoană geloasă, de ce unii sunt mai agresivi, pot să zic că aveam curiozități generale) așa că am participat la diferite cursuri și conferințe care să mă ajute să înțeleg mai bine filozofia din spatele ei.
De la lucrul cu copiii...
Am început să lucrez într-un domeniu pe care nu îmi doream să îl practic când eram în facultate: lucrul cu copiii. Dintre toate deciziile pe care le-am luat, pot să susțin și astăzi că aceea a fost cea mai bună. Am lucrat cu copii diagnosticați cu diferite tulburări: autism, ADHD, tulburări de comportament, disfuncții neuropsihologice. Petrecând multe ore în fiecare zi cu ei m-a ajutat să conștientizez cât de importantă este comunicarea, consecvența și persistența și ce impact au cuvintelor noastre asupra copiilor.
Este adevărat că cuvintele noastre plantează sămânța succesului sau a eșecului în mintea lor. Nu m-am gândit niciodată că voi afla mai multe despre mine și ceea ce îmi doresc să fac mai departe din interacțiunile cu oamenii, și nu din cărți. Am aflat că sunt bună, că am răbdare în orice situație în care mă aflu, deoarece cred atât de mult în misiunea pe care o am și am înțeles rolul pe care îl jucam și impactul pe care îl va avea munca mea asupra dezvoltării copiilor.
În același timp, am înțeles că oamenii filtrează informațiile în mod diferit și îi pot ajuta să înțeleagă care sunt rolurile lor în viața unui copil și că fiecare dintre ei poate contribui la creșterea lor și îi poate ajuta să prospere.
Nu spun că nu am învățat din cărți, dar neavând șansa să aplic tot ce am citit, nu mi-am dat seama câtă informație am acumulat de fapt. Degeaba citești zeci de cărți, sute de articole dacă nu te pui în situația în care poți să le folosești. În cazul în care obiectivul tău este să ai discuții interesante cu alți oameni și să faceți schimb de teorii și informații, te ajută… dar atât.
...la lucrul cu adultii
Următoarele traininguri, conferințe și cursuri la care am participat m-au ajutat să înțeleg mai bine rolul pe care îl joacă emoțiile și gândurile în deciziile, comportamentele și reacțiile noastre de zi cu zi.
Momentul în care am evoluat și mai mult a fost începerea ședințelor de terapie (individuale, cupluri) pe care le-am avut cu diferiți oameni. Întâlnirea cu oameni din medii diferite, cu istoricul familial diferit și experiența de muncă diferită m-au ajutat să-mi îmbunătățesc ascultarea empatică și să mă concentrez mai mult pe găsirea de soluții, decât pe problemă (concentrându-mă pe ceea ce pot controla, nu pe ceea ce mă îngrijorează). M-a ajutat de fapt să ascult ce nu îmi spune o persoană, să văd ceea ce încearcă să evite. Doar că ea nu ascunde de mine informațiile, ci de ea.
În cea mai recentă poziție pe care o am, pe lângă cea de psiholog clinician, am avut șansa de a-mi exersa abilitățile de comunicare și de a-mi consolida unele calități cum ar fi munca în echipă, abilitățile de leadership, perseverența și perspectiva. În fiecare zi când discut cu o persoană nouă îmi reamintesc de prima mea pasiune: să lucrez cu oamenii, să îi ajut să înțeleagă cum funcționează mintea noastră și să învețe noi moduri de gândire și de manifestare a emoțiilor care să îi ajute să își atingă obiectivele personale și să le susțină pe termen lung.
Sunt într-o continuă dezvoltare și căutare a mea, iar această călătorie cred că este sănătos să nu înceteze niciodată. Este o diferență între a alege să te dezvolți continuu și a nu fi mulțumit cu tine. Evoluția personală este unul dintre cele mai importante motive pentru care îmi voi găsi mereu resurse, atât mie, cât și oamenilor din jurul meu, pentru a continua această călătorie numită viață.