Când gura ți-o ia înainte

Aflându-se în categoria ”De sezon”, articolul va trata un subiect intens mediatizat atât din punct de vedere al cititorului de știri, cât și psihologic.

Am observat multă agitație în urma unui interviu cu domnul George Buhnici, care se afla la un festival la Marea Neagră, în care am înțeles că și-a dat cu părerea despre ce ne lipsește în ziua de astăzi nouă, femeilor. Eu zic să începem cu cuvintele personajului principal, altfel, nu veți înțelege la ce răspund mai exact, și anume:

Mi se pare că ar trebui să le spunem oamenilor din jurul nostru atunci când arată bine, că arată bine. Și am văzut fete care arată foarte bine. Am văzut și fete care nu arată foarte bine, dar suntem la festival, putem să dăm vina pe orice, e și după ora la care puteam să fii consumat, habar nu am, bă da serios, mai mergeți pe la sală fetelor!

Venim la mare ca să vedem piele, aș vrea ca pielea aia să nu aibă vergeturi, deci dacă ați investi în săliță, cât investiți în tatuaje, cred că am fi toți mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea puțin pe la sală. Pentru că de ce? Dacă vrei să vii la mare, îmi arăți piele, și sigur vrei să ne împrietenim, atunci trebuie să mă convingi și cu altceva decât cu decolteu. Ești de acord că trebuie să ne uităm la țâțe și la buci? Aia vreau să văd la mare.

George Buhnici

E minunat! Nici nu știu cu ce să încep, după ce mă opresc din râs. Are dreptate domnul Buhnici, este nevoie să spunem, să validăm și să sprijinim oamenii, iar dacă sunt frumoși să le spunem acest lucru. Este și o vorbă ”Dă-i Cezarului, ce-i al Cezarului!”. Ei bine, domnule Buhnici, să știți că eu nu m-aș limita doar la frumusețea fizică aici, eu chiar încurajez ca oamenii să fie mai sinceri și mai onești unul cu celălalt, așadar am să încep eu: ”George, ești penibil, puțin limitat în câteva arii, arogant, dar asta vine doar din anumite insecurități pe care le ai, și ușor nesimțit!”. Motivele pentru care tu te afli la mare, le știi doar tu, eu credeam că ești acolo pentru festivalul Neversea la care participai, și țineai morțiș să afle toată lumea că la ora 3 dimineața încă făceai pași prin festival, dar se pare că motivul era de fapt ”să vezi piele”. Ei bine, acum parcă are mai mult sens!

Da, sunt persoane care arată foarte bine, așa e, iar pentru asta le respect și le admir, atât pentru fizicul pe care îl au, cât și pentru disciplina, motivația și rigurozitatea cu care se țin de antrenamente fitness și un stil alimentar sănătos. Le admir! Nu e ușor să nu cedezi, să faci alegerile sănătoase și să nu dai vina pe impulsuri, dar pe de altă parte, nu e nevoie ca toată lumea să fie la fel. În tot acest timp, vă rog să țineți minte că aceste comentarii nu vin din partea unui antrenor personal sau a cuiva din domeniul sănătății sau sportiv, ci de la domnul Buhnici, probabil expert în orice și nimic și la progressive house și trance. Aș înțelege dacă cineva cu un fizic excepțional ar critica alte persoane pentru alegerile pe care le fac, dar… de fapt, nu! Nici atunci nu aș înțelege! TU alegi PENTRU TINE! Bucură-te de alegerile pe care le faci, trăiește-le la maxim, împărtășește cu lumea, dar nu deveni limitat doar în perspectiva ta. Nu deveni rigid la propriile credințe și viziuni! O vorbă din popor spune ”fiecare doarme după cum își așterne!”, așadar tu continuă cu alegerile tale, iar dacă poți să ajuți, ajută, dar nu alege să judeci. A judeca nu înseamnă a ajuta, însă pe vremea domnului Buhnici așa erau învățați.

Mergi la festival pentru că vrei să te bucuri de festival, nu ca să faci o statistică câte persoane au vergeturi și celulită și câte sunt tatuate. ”Dacă vrei să vii la mare, îmi arăți piele, și sigur vrei să ne împrietenim”, asta mi s-a părut chiar amuzantă. Domnule Buhnici, poate nu toată lumea vrea un gang bang în masă pe plajă, poate unii chiar s-au dus numai pentru muzică, alții numai pentru plajă, nu toată lumea s-a dus cu gândul să se înghesuie între tufe și băile ecologice din festival. Dar poate vremurile s-au schimbat de ultima dată când am fost eu la festival, iar acum muzica e doar un pretext pentru aceste adunări.

Observ multă lume care susține faptul că domnul Buhnici ia subiectul pedofiliei în glumă. De unde au pornit toate acestea? Ei bine, după încurajările domnului George, prin care subliniază că dacă tot vrei să îți arăți ”țâțele și bucile” pe la mare, măcar să fie pe placul său, o cheamă pe doamna Buhnici să o prezinte lumii precum își prezintă un vânzător lebenița (pepenele verde). E efectiv minunat! Râdeam încontinuu la acele imagini în care a pus-o să facă o piruetă pentru a-și susține și mai tare părerile anterioare: ” Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră! Nu serios, uită-te la ea (prezentând exponatul). Câți ani îi dai?”. Parcă eram în târgul auto unde încerca cineva să îmi vândă o mașină adusă din Germania, condusă de o bătrânică, iar vânzătorul insista că are km reali, nu dați înapoi. Ce pot să spun altceva decât că îmi venea să mă scurg sub birou de rușine pentru femeia aia, până când am văzut că ea chiar era flatată de-a dreptul că soțul său îl întreabă pe jurnalist dacă ”bucile” ei ar părea că au 40 de ani. Excelent!

Multe persoane își doresc să fie cunoscute, să fie urmărite, să fie ”vedete” sau ”influenceri”, însă nu își asumă și responsabilitatea care vine cu acea expunere. Aici avem și noi, urmăritorii, o parte din vină și e nevoie să ne-o asumăm. Din păcate, pentru a deveni cunoscut, nu e nevoie să faci ceva ieșit din comun, să te remarci prin abilitățile tale profesionale, personale, cognitive sau de altă natură. E nevoie doar să faci gălăgie, să atragi atenția (în orice mod dorești), iar lumea te va asculta. Ei bine, astăzi nu se mai aplică zicala ”nimeni nu te ascultă dacă nu ai nimic de zis”, ci din contră, toată lumea te va asculta dacă nu ai nimic de spus, sau, mai grav, dacă ceea ce spui este aberant și greșit. Dar, din păcate, aceasta este realitatea în care ne aflăm, iar ce este în controlul nostru acum este să ne gândim ce putem face pentru a opri această epidemie de lipsă de educație și proastă informare.

Cred că cel mai penibil aspect al acestei situații a fost mesajul cu care a ieșit domnul George, după valul de nemulțumiri din partea publicului prin care susținea că ”obezitatea este o problemă medicală în România!”. Și s-a trezit tocmai domnul doctor de servici, George Buhnici, să le explice tipelor că ”țâțele și bucile” ferme vă țin departe de obezitate!

În primul rând, obezitatea nu se reduce la vergeturi și celulită, iar faptul că acest domn nu este în stare să realizeze atâta lucru, este suficient încât să nici nu iau în seamă mesajul penibil pe care l-a postat pe pagina personală. Faptul că nu poate să își asume ceea ce a spus îmi transmite multe despre caracterul său și ”mindsetul” evoluat pe care a spus că a ajuns să îl dețină. A recunoaște că ai greșit, că ceea ce ai spus nu reflectă ceea ce gândeai, că poate ai fost puțin nesimțit sau deplasat e în regulă, e chiar încurajat. E normal să zicem diverse lucruri din impulsivitate, grandomanie sau ”pentru că a trecut de o oră anume și am consumat ceva”, dar mereu avem șansa să reparăm, dacă dorim acest lucru și orgoliul nu este prea mare.

Acum, după ce am râs și am plâns urmărind acest interviu, revin la trista realitate care, din păcate, mă pune pe gânduri mereu când ajung să urmăresc astfel de reacții: Unde ne îndreptăm? Cu toții suntem de vină aici, cazul Buhnici fiind doar un exemplu. Nu e el de vină că e prost, ci noi că îi punem un microfon în față și scaune să îl asculte lumea. Nu e el de vină că are părerile acestea, că așa alege să își petreacă viața și anii, ci este vina noastră că îl urmărim, îl încurajăm și îl facem cunoscut. Nu e de vină nevasta lui că e flatată să îi fie comparat posteriorul cu al unei copile, ci a femeilor care iau acest aspect ca un ghidaj și un barem.

Îmi pare rău pentru fetele/femeile care au auzit acele cuvinte și vor alege să le creadă ca pe un adevăr absolut. Îmi pare rău pentru băieții/bărbații care gândeau deja așa, iar acum au impresia că este corect modul în care privea lucrurile doar pentru că ”un altul mai cunoscut” a afirmat aceleași tâmpenii. Dar cel mai rău îmi pare de acei băieți și acele fete care încă nu au o părere și care vor ajunge să îl audă pe el și vor fi influențați.

Eu încă vreau să cred că suntem doar amorțiți, nu pierduți. Că ne mișcăm ardelenește, că ne este lene, că suntem molcomi, dar că nu suntem pierduți. Am cunoscut niște minți geniale în multe orașe din țară și mă doare, și cu lacrimi în ochi tastez, gândindu-mă că de ei nu aude nimeni și nici nu o să audă, chiar dacă ar avea multe de spus, iar mulți nu i-ar înțelege. De ce? Pentru că ei aleg să schimbe lumea din spatele scenei, ei nu vor reflectoare, atenție, validare și admirație, ei vor doar să fie bine, să poată să trăiască printre oameni în orașul lor, în țara lor, pe baza unor valori curate și principii frumoase.

Pentru ei, am toată admirația, iar datorită lor voi continua să investesc în mine și în ceea ce fac în societatea în care trăiesc, continuând să promovez oamenii care cu adevărat merită urmăriți și ascultați. Pentru Buhnici nu am alt sfat decât să utilizeze o cremă bună cu SPF 50, pentru că, deși se simte ca la 20 de ani și petrece cot la cot cu ”minorii”, pielea lui nu mai reacționează la fel la ultraviolete!