Introspecție

Suntem într-un moment dificil. Un moment de încercare pe care alegem să îl tratăm cu ironie, sarcasm, indiferență, ură, frustrare sau panică. În spatele acestor abordări se află aceeași cauză: lipsa controlului și sentimentul de neputință.

Suntem într-o situație pe care până acum alegeam să o neglijăm sau să o întârziem: o conversație cu noi înșine.

Într-un scenariu în care lumea în jurul tău este panicată, este neliniștită, se hrănește cu informație brută din orice sursă, creează ipoteze și scenarii bazate pe părerile altor persoane la fel de speriate ca ei, tu alege să te focusezi pe ceea ce se află în controlul tău.

Știu că vezi în jurul tău tot felul de grupuri care instigă la ură, frustrare, frică, ignoranță, dar mi-ar plăcea să știu că tu alegi să cauți în interiorul tău.

Realitatea este că ne aflăm într-o situație incertă. Oamenii se sperie când aud cuvântul “moarte”, când nu au control asupra situației în care se află sau măcar falsa impresie a controlului. Ar fi frumos dacă oamenii ar alege să își canalizeze toată energia pe care o au într-o direcție care îi poate ajuta și anume, asupra lor.

Sunt câteva lucruri pe care dacă le facem ne pot ajuta să traversăm o perioadă dificilă mai ușor.

1.Primul pas este să îți recunoști emoțiile. Nu le ascunde! Dacă simți frică, spune-o! Dacă simți dezamăgie, furie, neputință, frustrare, recunoaște! Este primul pas spre a putea să te eliberezi de tensiunea adunată: să numești ceea ce simți.

2. Apoi, gândește-te ce anume o cauzează? Dacă este incertitudinea, o anumită persoană, o situație neașteptată, o nedreptate, comportamentul cuiva. Gândește-te la lucrurile pe care TU le poți controla în situația dată.

Exemplu: Frica de epidemie, frica de a te îmbolnăvi tu sau cineva apropiat ție, frica de moarte, incertitudinea (frica de a nu ști ce urmează, ce o să se întâmple în viitor)

3. Focusează-te pe cum poți tu să controlezi ceea ce te îngrijorează, focusează-te pe găsirea de soluții, nu pe problemă. Pentru a putea înțelege mai bine cum ne influențează lucrurile pe care alegem să ne focusăm, voi folosi un exemplu.

Pentru a putea înțelege mai bine cum ne influențează lucrurile pe care alegem să ne focusăm, voi folosi un exemplu.

Mereu spunem că nu avem suficient timp pentru noi, iar acum că îl avem, nu știm cum să îl folosim în folosul nostru.

Alege să petreci mai mult timp cu tine. Ia-ți timp să te bucuri de ce ai reușit până acum, să mulțumești celor care te-au ajutat și te-au susținut, să te interesezi de prietenii si rudele cu care nu ai mai păstrat legătura.

Fă-ți timp pentru activități care se află în toate cele 4 arii care te definesc: corp, minte, inimă și spirit. Citește, uită-te la filme, socializează cu cei apropiați, desenează, ascultă muzică, dansează, scrie, compune, fă curățenie, gătește, dormi, fă mișcare etc.

Avem nevoie să aparținem unui grup, unei comunități, să simțim că facem parte din ceva mai mare decât noi, este una dintre nevoile noastre de bază ca oameni. Un mediu de unde vom primi validare. Așadar, într-o lume în care mereu ne folosim de grupurile din care facem parte, de comunitatea în care trăim, de oamenii din ea și de cunoștințele și capacitățile lor, alege să nu îi abandonezi acum.

Ne aflăm într-un joc de domino unde fiecare piesă o influențează pe cealaltă. Este instinctiv să gândim egoist și să avem doar nevoile noastre în vedere, dar dacă oamenii din comunitatea noastră suferă și nu sunt bine, noi vom resimți asta.

Alege să ajuți și să sprijini pentru a te ajuta și a te sprijini pe tine. Alege să înțelegi și să judeci mai puțin. Oamenii sunt speriați, iar teama încețoșează raționamentul în momentele de genul acesta.

Alege să citești doar știrile care te ajută să rămâi informat, dar nu citi de 20 de ori aceeași știre de pe 5 site-uri diferite. Asta nu te va ajuta. Vei procesa mereu aceeași informație asupra căreia nu ai control.

Need to know și Need to share- fă diferența între ceea ce te ajută să știi și ce este prea mult de fapt și ajunge să te încarce sau chiar să îți îngreuneze activitățile sau starea ta de bine.

În toată criza și agitația în care ne aflăm acum, tu alege să fii calm, asumat și să privești ceea ce se întâmplă acum ca pe un concediu spiritual. Ai întâlnire tu cu tine. Sunt sigură că aveți multe să vă spuneți, de mult nu ați mai stat de vorbă, acum ai ocazia. Vei fi surprins să vezi câte are să îți împărtășească. Întâlnire plăcută și relaxantă vă doresc, cu încredere și optimism, că se poate!