Mi-ar fi plăcut să ne cunoaștem în alte momente și situații mai puțin tensionate, dar, după cum putem vedea, nu se întâmplă mereu ceea ce ne dorim sau planificăm.
În acest articol o să am nevoie să te focusezi puțin asupra ta, este vorba de câteva minute. Din fericire, timpul este de partea noastră, așadar îți poți oferi câteva minute.
Știu că sunt zeci de stări care îți străbat corpul zilnic și probabil la fel de multe gânduri și e posibil,ca în anumite zile, să nu mai știi cum să le gestionezi. În unele zile poți, în altele nu. E firesc și normal.
Mi-ar plăcea să discutăm astăzi puțin despre emoțiile tale, despre modul în care le resimți și despre o abordare pe care poate nu ai privit-o până acum ca o opțiune atunci când ai fost în situația de a le înfrunta.
De multe ori simțim cum gândurile nu mai au loc în capul nostru, iar corpul este un spațiu prea mic pentru a adăposti toate stările și trăirile pe care le simțim și nu știm ce să facem cu ele. Ei bine, astăzi îți sugerez să nu faci nimic.
-Poftim? A zis nimic?
-Da, da! Ai citit bine… nimic.
Încearcă să faci exercițiul acesta împreună cu mine! Este normal să ai gânduri și emoții, dar exact asta sunt și reprezintă, doar gânduri și emoții. Nimic mai mult… Nu trebuie să faci ceva efectiv legat de ele, doar acceptă-le si lasă-le să existe.
Lasă emoțiile să vină, acceptă faptul că le simți, că există, numește-le, apoi lasă-le să dispară. Este normal să le simțim. Ele sunt un mod prin care creierul nostru se raportează la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Creierul nostru procesează stimulii din jurul nostru prin propriile filtre și mecanisme, astfel rezultând emoțiile și gândurile.
Noi alegem pe ce emoții ne focusăm atenția și cu ce hrănim creierul. Dacă focusul nostru este pe îngrijorare, neputință, frustrare, lipsa controlului și frică, atunci creierul nostru va înota în scenarii și ipoteze catastrofice menite să ne protejeze de așa zisul ” pericol” care ne așteaptă.
Cu cât te vei lupta mai mult cu negarea și acceptarea emoțiilor pe care le ai sau cu distragerea atenției de la ele, cu atât te vei încărca mai tare emoțional.
Am schițat câțiva pași pe care poți să îi urmezi în momente în care îți va fi greu să îți gestionezi emoțiile intense.
1. Respiră… Introdu acest exercițiu în rutina ta zilnică, nu doar în momentele mai dificile.
Închide ochii și inspiră pe nas, apoi expiră pe gură. Inspiră încet, apoi expiră încet, concentrându-te doar pe respirație. Repetă acest pas de 15-20 de ori, apoi deschide ochii.
2. Identifică emoția pe care o simți și numește-o, cu voce tare dacă ai posibilitatea aceasta. Odată ce numești ceea ce simți, te vei simți mai bine.
3. Acceptă emoția pe care o simți, nu încerca să te opui ei, nu te judeca pentru că o simți, doar accept-o!
Odată identificată emoția, revino la primul pas. Inspiră încet, expiră încet.
4. Focusează-te pe ceea ce poți tu să faci pentru a reduce din intensitatea ei și aici nu mă refer la distragerea atenției.
Pentru a putea face acest lucru este nevoie să identifici sursa emoției tale și anume gândurile care o cauzează. Focusul va fi apoi pe ceea ce se află în controlul tău și ce poți tu să faci pentru a scădea intensitatea ei.
Uneori avem impresia că nimic nu este în controlul nostru și că lucrurile “ni se întâmplă pur și simplu”, dar dacă analizăm situațiile vom observa că nu este mereu așa (poți citi primul meu articol unde am exemplificat mai detaliat acest aspect).
5. Ai răbdare cu tine! Vei mai simți această emoție, dar asta nu înseamnă că nu vei ști să o gestionezi.
Oferă-ți timp! Doar repetând în diferite momente și situații această abordare vei ajunge să o dezvolți ca mecanism automat.
Emoțiile deosebesc viața de moarte și ne amintesc în fiecare zi că trăim. Datorită lor putem să ne dăm seama că ne aflăm în prezent.
Așadar îmbrățișează-le, acceptă-le și așează-le cu tine la masă deoarece călătoria alături de ele este cea care creează amintiri.