Conexiune întreruptă

Când este momentul potrivit pentru sinceritate și vulnerabilitate? Tot timpul…,în momentele dificile precum acesta, avem nevoie de înțelegere și deschidere, atât față de noi, cât și față de ceilalți.

Se spune că vom cunoaște adevărata valoare pe care un lucru îl are pentru noi, doar în momentele în care îl pierdem sau ne este restricționat accesul la el.

Pandemie… un cuvânt care pentru multe persoane se regăsește de o lună într-o secțiune specială a vocabularului.

Am învățat multe lucruri despre noi în această perioadă:

  • Suntem fragili, atât emoțional, cât și fizic;
  • Oricât de bine ne-am pregăti viitorul și oricâte planuri de rezervă am avea, niciodată nu vom putea deține controlul total asupra  a ceea ce ne înconjoară și nu vom putea anticipa ce urmează;
  • Nu avem garanții și siguranțe pentru nimic, iar singurul lucru pe care îl știm și simțim este prezentul și ziua de astăzi;
  • Relațiile interpersonale ne oferă mai multă siguranță, liniște și confort emoțional decât credem.

Astăzi voi discuta mai detaliat despre ultimul aspect menționat, relațiile. Un lucru comun pe care l-am regăsit în majoritatea conversațiilor purtate  zilele acestea a fost lipsa apropierii și a prezenței fizice față de oamenii dragi.

Emoțiile pe care le trăim în momentele acestea (frustrare, neputință, frică, îngrijorare) sunt și mai accentuate datorită sentimentului de singurătate. Faptul că nu mai putem să ne întâlnim la fel de des cu persoanele apropiate, de la care primeam diferite reasigurări, care empatizau cu noi și ne ușurau încărcătura emoțională, ne amplifică emoțiile.

Ca oameni, trăim în comunități, facem parte dintr-o societate, așadar nu suntem obișnuiți să fim singuri. Nevoile sociale și de apartenență sunt pe locul 3 în ierarhia nevoilor din piramida lui Maslow.

E posibil să nu îți dai seama că, în această perioadă, nevoile tale nu sunt satisfăcute 100% sau modul în care îți sunt îndeplinite este diferit de „normalul” cu care ai fost obișnuit.

Dar asta nu înseamnă că nu poți să mai ai parte de ele deloc. Este alegerea ta dacă dorești să trăiești frustrarea situației actuale și a modificărilor sau dacă te focusezi pe căutarea unor soluții care să îți ofere acel sentiment de apartenență, afecțiune și înțelegere.

Așadar, ce alternative putem găsi pentru a simți în continuare că nu pierdem acea conexiune cu restul oamenilor? Am notat câteva modalități pe care le folosesc atât eu, cât și alte persoane cu care am discutat:

  • Apeluri video prin care împărtășim o anume activitate cu cineva; astfel simțim că acea persoană ia parte activ la  viața noastră ( micul dejun, cafeaua de dimineață, antrenamentul fizic, vizionarea unui film/serial etc.);
  • Scrierea unui mesaj de mulțumire prin care le reamintesc celor dragi ce reprezintă pentru mine relația cu ei și de ce o apreciez;
  • Citind cărți, urmărind filme, ascultând melodii care ne-au fost recomandate de către cei apropiați și care lor le-au plăcut în mod special; în modul acesta putem regăsi amprenta identității persoanei respective pe parcursul activității;
  • Uitându-ne peste poze și filmulețe pe care le avem cu oamenii apropiați; în felul acesta ne amintim de faptul că nu am simțit mereu izolare și că ea nu va dura la nesfârșit;
  • Mesaje de verificare pentru a ști că sunt bine;
  • Apeluri telefonice.

Gândește-te cât de des vorbeai cu aceste persoane înainte. Sunt zile în care avem ceva de împărtășit cu ceilalți, zile în care nu am schimbat nimic în programul nostru, iar conversația ar fi fadă și lipsită de substanță. Nu este nevoie să discutăm zilnic, deoarece nu vom obține sentimentul de apartenență din numărul de conversații avute, ci din calitatea acestora.

Profită de tot acest timp pentru a împărtăși anumite activități cu ei, anumite trăiri pe care le ai, recunoștința pe care o simți față de ei. Analizează relațiile pe care le ai și alege să investești mai mult în întărirea încrederii și a legăturii dintre voi.

Deși avem impresia că suntem singuri în această situație, că nimeni nu înțelege emoțiile și trăirile pe care le simțim, nu este așa. Deschide-te, discută despre momentele dificile pe care le traversezi, nu alege să te izolezi din punct de vedere al comunicării și al relaționării.

Doar pentru că este nevoie să ne limităm contactul social, ieșitul în diferite medii, participarea la diferite evenimente, asta nu înseamnă că identitatea noastră, prietenii, familia, colegii noștri dispar, iar împreună cu ei, toată legătura dintre noi.

Așadar, pune mâna pe telefon, scrie un mesaj, înregistrează un video, exprimă-ți dorul și recunoștința prin ce mod simți că te caracterizează cel mai bine și nu alege să te izolezi de comunicare, mai ales acum, când avem cea mai mare nevoie de ea.