Burn out stând pe canapea

Ne aflăm în perioada în care distanța nu se mai află pe lista îngrijorările sau a impedimentelor pentru a ne putea desfășura activitățile, a comunica, a face cumpărături, a participa la concerte, evenimente etc.

Înainte de a cunoaște acest concept de „home office” (lucrul de acasă), am observat că oamenii se împart în 2 categorii: cei care preferă acest mod și caută expres locuri de muncă unde ai această opțiune și cei care nu o susțin și preferă să aibă un spațiu dedicat exclusiv muncii.

Ei bine, după ce am început să descopăr și eu acest concept, pot spune că înțeleg foarte bine argumentele ambelor tabere, dar ar fi câteva pe care aș dori să le dezbatem mai amănunțit.

În starea de urgență în care se află țara momentan, multe multinaționale, ONG-uri, firme au ales să continue munca de acasă pentru a putea supraviețui și păstra locurile de muncă ale angajaților. În primele zile pot spune că majoritatea persoanelor cu care discutam și lucrau de acasă erau foarte fericite deoarece se aflau într-un mediu sigur, familiar, nu mai era nevoie să se deplaseze, puteau servi mesele atunci când doreau, dar în același timp cu toții lucrau mult mai multe ore decât ar fi făcut-o în mod normal.

Apoi, treptat, discutând tot mai des despre acest nou mod de lucru, am observat cum se contura un nivel mult mai ridicat de stres, de îngrijorare, pentru majoritatea, cum orele suplimentare continuau să crească și chiar dacă erau acasă, într-un mediu familiar, parcă abia așteptau să evadeze.

Așadar, astăzi mi-aș dori să discut cu tine, omul care a observat aceste schimbări și la el, în această perioadă și, împreună, să putem să le definim și să le înțelegem. Mai jos am schițat câteva dintre gândurile pe care le-am întâlnit:

Simt că trebuie să mă revanșez față de angajator/ Simt că îi sunt dator. Mă simt vinovat că lucrez de acasă, așadar compensez cu ore suplimentare

Faptul că te afli în situația în care lucrezi de acasă, nu este un bonus pe care l-ai primit, datorat contribuției pe care ai adus-o locului de muncă. Da, este o situație benefică faptul că lucrezi într-un cadru unde s-a putut aplica acest mod de lucru, spre deosebire de cei care lucrează în domenii unde se solicită prezența lor fizică (farmacii, spitale, firme de transport, magazine etc).

A fi recunoscător și a te simți dator sunt două concepte diferite. Un mod sănătos prin care îți poți manifesta această recunoștință este prin a fi activ pe perioada desfășurării programului de lucru, a fi punctual și implicat și a trata cu aceeași seriozitate și devotament sarcinile tale. Doar pentru că lucrezi de acasă, nu înseamnă că ești în concediu.

Și așa nu am alt program, așadar, mai lucrez câteva ore în plus

În articolele pe care le-am scris anterior am precizat cât este de important să ne păstrăm o rutină care menține mintea ordonată și focusată.

Așadar, pe lângă locul de muncă pe care îl ai, în orarul tău este bine să se afle câte o activitate și pentru celelalte arii care te definesc ca om și îți oferă un sens: corp (activitate fizică, yoga), minte (citit, vizionat documentare, ascultat podcasturi și interviuri) și spirit (activități care te țin conectat credințelor tale: rugăciune, meditație, reflecții, jurnal etc). Pe lângă acestea, poți oricând să îți aloci timp pentru a descoperi noi hobby-uri sau pasiuni.

O igienă a somnului este foarte importantă ,atât pentru reîncărcarea resurselor noastre, cât și pentru o bună sănătate fizică (sentimentul de oboseală, migrenele, letargia) și psihică (atenția, irascibilitatea). Chiar dacă nu putem diversifica mediile la fel de mult ca înaintea acestei pandemii, e bine ca aceste activități să facă parte din programul nostru zilnic. Este alegerea ta de a neglija restul aspectelor care țin de tine și a te focusa doar pe muncă, dar, în funcție de ce vei alege, poți ajunge să trăiești un sentiment de epuizare         (burn out) tocmai de acasă de pe canapea.

Îmi e frică să nu ajung să îmi pierd locul de muncă, așadar compensez cu ore muncă

Certitudinea viitorului nu ne-o poate oferi nimeni, mai ales în situația de față, așadar îngrijorarea ta în ceea ce privește păstrarea locului de muncă și siguranța financiară este de înțeles.

Haide să privim din alt unghi această îngrijorare. Ce se află în controlul tău? Care este modul prin care te poți asigura că nu vei fi concediat? Ce poți tu controla? A alege să lucrezi 10, 12, 14 ore pe zi te va duce într-un prag de epuizare care va afecta modul în care acționezi, ceea ce atrage după el și o prestație mai slabă în sarcinile pe care le ai.

Dacă disponibilitatea ta suplimentară este alimentată de frică și nu de dorință, acest lucru nu te va ajuta. Nu se află în controlul tău viitorul și deciziile care vor fi luate în urma situațiilor care vor apărea. Este normal să simți frică, dar faptul că te împingi spre limita epuizării nu face altceva decât să o accentueze. Nealocându-ți timp pentru activități care îți reîncarcă resursele, vei ajunge la un colaps, cel mai probabil pe când vom ieși din această situație de urgență.

Fă diferența foarte clar între neimplicare și exagerare, indiferență și panică, dedicare și vină. Este normal să apară excepții în care să fie nevoie să lucrezi peste program, cum probabil se întâmpla și înainte, dar nu transforma excepția într-o normalitate. Excepțiile nu se întâmplă zilnic, cum nici miracolele nu apar în fiecare zi.

Lucrul de acasă, în situația în care ne aflăm, a devenit noul normal cu care e nevoie să ne obișnuim; doar că acum sala de ședințe se află în camera de zi, iar biroul tău în bucătărie. Așadar, creează-ți un program din care timpul alocat muncii pe care o faci, să fie la fel de echilibrat cu timpul pe care ți-l aloci ție.