gladiator, warrior, gear-1931077.jpg

Merităm să fim fericiți cu adevărat!

– V.S, ne-am cunoscut în octombrie 2018

Cum ai ajuns să alegi să începi sesiunile de terapie?

În momentul în care am simțit că problemele mă copleșesc și nu mai văd nici o luminiță la capătul tunelului, am simțit că trebuie să spun cuiva prin ce trec și ce simt în interiorul meu.

Cum a fost procesul tău de a găsi un terapeut potrivit pentru tine?

Din fericire pentru mine am fost și sunt înconjurat de oameni care mi-au sărit în ajutor fără să dau prea multe explicații și au înțeles când trebuie să intervină la momentul potrivit în a mă ajuta pe mine.

Ce așteptări aveai de la terapie înainte de a începe și cum a fost pe parcurs?

În fața Xeniei am avut un singur gând: să mă ajute să scap de stările groaznice care simțeam că mă sufocă și mă copleșesc din toate punctele de vedere. Nu îmi aduc aminte să fi analizat persoana din  fața mea sau să mă fi gândit ce magie poate să îmi facă să îmi treacă, am vrut doar să îmi treacă.

Pe parcurs am înțeles că terapia nu se rezumă la o simplă discuție, ci este un proces complex, plin de emoții, eforturi și lupte interioare pe care nu le puteam gândi vreodată. Sinceritatea este cuvântul cheie într-o terapie.

Cu ce ai asemăna vizual procesul de terapie?

Cu cel mai intens război pe care nici cărțile „SF” nu au reușit să le descrie. O muncă intensă, care de la început spre sfârșit se transformă și se schimbă ca în filme. Sunt mândru de tot procesul prin care am trecut. Îmi aduc aminte cât de dureros a fost  la început și ce dulce e victoria la sfârșit.

Cât de importante sunt temele de casă, răbdarea și încrederea în proces și munca depusă?

Implicarea 100% și sinceritatea este totul. Încrederea în terapeut este extrem de importantă, e greu să lași pe cineva să intre în intimitatea ta fără să îl să cunoști de mult timp, e ciudat să fii vulnerabil, să îți arăți adevărata față cuiva pe care nu cunoști suficient de bine. Însă eu cred că asta înseamnă să vrei să îți rezolvi problemele și blocajele emoționale, să nu conteze cum te văd ceilalți, să conteze doar ce ai tu cu tine de rezolvat. Astea toate merg la pachet cu multă muncă și disciplină în tot procesul de „vindecare”, adică să faci ce îți spune terapeutul, să respecți temele și să muncești constant la situațiile cu care te confrunți.

Care a fost aspectul cel mai important pentru tine în terapie?

Încrederea și legătura care s-a creat a făcut să fie totul mai ușor. Învingi mai ușor frica atunci când ști că ai pe cineva care să te facă să înțelegi și să te lupți până la capăt cu monstruleții tăi interiori. Nimic nu poate întrece o legătură bazată pe sinceritate și respect între două persoane!

Este dificil să ai încredere și să fii vulnerabil față de terapeut? Pentru tine cum a fost?

Așa cum am mai spus, totul ține de cât de tare îți dorești să îți rezolvi problema personală. Da, la început e greu, fără încredere nu ai cum să te vindeci.

Din punctul tău de vedere, care sunt cele mai importante trăsături pe care e nevoie ca terapeutul să le aibă?

Empatie, inteligență emoțională, disciplină, pacientul înaintea banilor, lupta pentru rezultat, dezvoltare continuă, sinceritate și foarte bine pregătit!

Dacă ai putea să porți o conversație cu tine, cel de dinaintea începerii terapiei, ce ți-ai spune?

Mi-aș spune să fac pasul acesta fără să mai aștept, fără prejudecăți, fără așteptări nerealiste! Mi-aș spune cât de important e să îmi dau voie să mă cunosc cu adevărat să fiu eu așa cum îmi doresc, fără nicio mască .

Ce le-ai transmite celor care sunt în fața acestei alegeri?

Indiferent de motivul pentru care cineva merge la terapeut, e important să meargă cu mintea și inima deschisă cu adevărat și să fie sinceri. E vorba despre ei, nu despre cum îi percep ceilalți când își prezintă problema. E important să asculte de terapeut până la capăt, nu doar până își rezolvă problema cu care se prezintă. Terapia înseamnă mai mult decât problema prezentă care îți taie răsuflarea și te epuizează. Nu pierde timpul, viața e scurtă și merită să profităm să o trăim la adevărata valoare, să fim fericiți cu adevărat!

Dacă ar trebui să descrii cum arată o oră de terapie într-o frază, nu mai mult, cum ar suna?

Momentul acela al zilei când ești gol de toate măștile și armurile pe care le-ai purtat multă vreme, în fața unui om care nu face nimic mai mult decât să te ajute să fii puternic, fără să ai nevoie de toate accesoriile fără de care credeai că nu poți să trăiești.

Ce simți că ai câștigat și ce simți că ai pierdut de când faci terapie? Concret.

Am câștigat liniște, libertate, am înțeles cum să fiu fericit. Știu să îmi gestionez emoțiile, pot să fiu vulnerabil și puternic în același timp, frica nu mai e așa de mare și nu mă mai controlează cum vrea ea! Am pierdut obiceiuri proaste, nesănătoase, am pierdut oameni, am pierdut frici și măști care mă urmăreau mereu!

3 lucruri care ți-au rămas întipărite din terapie și pe care acum le folosești foarte des:

Am învățat și am înțeles ce înseamnă capacitățile emoționale, mi-am cunoscut și înțeles copilul interior și am învățat cum să cântăresc deciziile și alegerile mele căutând dovezile pro și contra.